ISOLATIEWAARDE / TOG WAARDE BEZORGDHEID

BEZORGDHEID

Veel ouders zijn vaak bezorgd dat hun kindje het koud of juist te warm heeft. Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en kunnen wij u verder informeren. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet warmhouden. Veel ouders weten dit en als gevolg hiervan pakken ze het kindje vaak 'dik' in. Een te hoge lichaamstemperatuur is dan vaak het gevolg hiervan. Dit is gevaarlijk en wordt vaak in verband gebracht met wiegendood.

TE WARM

Een te hoge lichaamstemperatuur is gevaarlijk voor een kindje. Beter iets te koud dan te warm. Toch hebben we het liever 'aangenaam' in bed!. Belangrijk om te weten is dat de kamertemperatuur ook invloed heeft op de lichaamstemperatuur van uw kindje. Let op: een kamertemperatuur van 18 graden is warm genoeg!

CONTROLE

U begrijpt vast dat een te warme deken erg onprettig kan zijn. U kunt de dekens van u afgooien, maar uw kindje kan dit natuurlijk niet. Controleer daarom af en toe of uw kindje het warm heeft. U doet dit eenvoudig door even aan het hoofdje of in de nek te voelen.
Voel ook eens aan de voetjes en de handjes. Voelen deze koud of is uw kindje klam of zweterig? Dit zijn belangrijke indicatoren dat uw kindje het wellicht te koud of te warm heeft. Op deze manier kunt u dus zelf het beste inschatten hoe warm uw kindje kan worden aangekleed.

TOG-WAARDE

TOG is een puntensysteem voor de isolatiewaarde van bedtextiel. Deze waarde geeft aan hoe isolerend het textiel is. Hoe kouder de omgeving, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En omgekeerd: hoe warmer de slaapkamer, hoe minder hoge TOG-waarde je nodig hebt.

VERGELIJKING TOG-WAARDE TABEL

Hierbij een overzicht van de maximale TOG-waarde bij verschillende kamertemperaturen:

  • 16-19 °C kamertemperatuur - 2.5 TOG (luier + romper + deken);
  • 20-22 °C kamertemperatuur - 2.0 TOG (luier + romper/laken + deken);
  • 23-24 °C kamertemperatuur - 1.0 TOG (luier + romper/laken);
  •    +24 °C kamertemperatuur - 0.5 TOG (alleen luier).